1 december 2020
De Wintertuin / Advent en Kerstperiode
Met de Gedachtenisdienst in de kerk op zondag 22 november werd het kerkelijk jaar afgesloten. In de Bijbelse tuin nemen we via het pad bij het bankje de overstap naar de Wintertuin: het gedeelte van de tuin, waar de kerstboom in staat.
Dit stukje van de Bijbelse tuin symboliseert de periode van Advent en Kerst en de tijd tot de Veertigdagentijd. De liturgische kleuren in die periode zijn paars voor Advent (op de 3e Advent is de kleur roze: het licht breekt al een beetje door) en wit en rood voor de Kersttijd. Ook de groene kleur is aanwezig als verwijzing naar hoop en nieuw leven. In dit gedeelte van de tuin zien we deze kleuren allemaal terug komen in de volgende planten, bloemen en struiken:
- Schoenlappersplant: grote groene bladeren en roze bloemen in winter en voorjaar.
- Zene groen: bodembedekker met donkerpaars blad en paarse bloemen.
- Kerstroos: plant met paarse of witte bloemen in winter en voorjaar.
- Vibernum: struikje met wit/roze bloemen in herfst en winter
- Skimmia: struikje met rood/paarse tros bloemen in herfst en winter.
- Callicarpa: Struik met trosjes met paarse bolletjes in herfst en winter.
- Kerstboom (spar): altijd groen, beeld van de levensboom
- Hulst: met rode bessen, verwijzing naar het lijden van Jezus.
Aan het eind van een rondgang langs deze tuin, komen we uit bij de sneeuwklokjes, zij geven het eind van de winter aan en zijn de eerste lenteboden. Daarna steken we het pad weer over en komen we aan bij de lentetuin: het begin van de Veertigdagentijd.
9 september 2020
De Gedachtenistuin
Als we uitgekeken zijn in de Regenboogtuin, staan we inmiddels op het korte pad (de korte dwarsbalk van het kruispad) en sta je oog in oog met de witte Gedachtenistuin.
Dit stukje tuin is eigenlijk spontaan ontstaan. Het stukje grond was over en we wisten niet zo goed hoe we het zouden vullen. Toen kwam daar het idee van de Gedachtenistuin. En dat sluit heel goed aan in de tijd van het kerkelijk jaar.
De zomer is aan het eind van de Regenboogtuin bijna voorbij, we maken ons op voor de herfst en daarna het nieuwe kerkelijk jaar wat begint met Advent (te zien in het stuk tuin waar de kerstboom staat). Aan het eind van het kerkelijk jaar herdenken we in de Gedachtenisdienst eind november altijd de gemeenteleden, die in het voorbije jaar gestorven zijn. In de kerk vieren we dat met het aansteken van een kaars voor ieder gestorven gemeentelid en is er een bloemschikking van witte bloemen. En in dit deel van de bijbelse tuin zien we dat terug met veel witte bloemen en een bankje waar mensen kunnen zitten om zomaar wat te mijmeren, maar ook om te gedenken.
Witte bloemen die er staan zijn: Duizendblad, witte Herfstanemoon, Anabelle, Margriet, Syberisch Edelweiss en witte Rozen.
Het bankje kregen we van de gemeente Woudenberg.
8 september 2020
Plukboeketten uit de Bijbelse tuin
In de maand augustus heb ik iedere week een boeket bloemen samengesteld, geplukt uit de Bijbelse tuin.
Ze stonden iedere zondag op de liturgietafel.
Stef heeft een bijenhotel gemaakt en geplaatst in de wilde bloementuin aan de zijkant van het kerkgebouw aan de Nico Bergsteijnweg.
5 september 2020
De drie laatste kleuren van de Regenboog tuin
In de vorige serie foto's van de regenboogtuin zijn we blijven steken bij de kleur groen.
Nu volgen nog de kleuren, blauw, paars en indigo/violet.
Daarmee zijn we aan het einde van de tuin gekomen.
29 juli 2020
Een kleurig vervolg van de Regenboog tuin
Al een aantal weken heb ik geen foto’s laten zien van de Bijbelse tuin, terwijl er steeds zoveel bloeit.
Ik zal proberen in deze serie een aantal kleuren neer te zetten.
De eerste kleur van de regenboog had ik laten zien: rood.
En nu vervolgen we met de kleuren oranje, geel en groen.
16 juni 2020
De overstap naar de Regenboogtuin
Het feest van Pinksteren is voorbij en de rustige groene zomerperiode staat voor de deur..
In de tuin kunnen we bij rode Pinkstergedeelte in de tuin (het gedeelte naast de voordeur) uitrusten op het houten bankje en de bloeiende tuin overzien..
Daarna steken we het pad over en daar begint de Regenboogtuin, de zomertuin..
De planten en bloemen in deze tuin hebben geen bijbelse betekenis, zoals in de liturgische tuin, maar staan gerangschikt naar de kleuren van de regenboog: te beginnen met de kleur rood..
Hier staan rode rozen, pioenrozen, roodbladige heuchera, rode zonnehoed, crocosmia, perzikkruid en de roze/rode pluim spirea.
28 mei 2020
Een kijkje in de Pinkstertuin
De liturgische kleur met Pinksteren is rood, de kleur van de liefde en het vuur, de kleur van de Geest die aanvuurt.
In de bijbelse tuin, staan, vlakbij de ingang van De Voorhof bij het houten bankje, de bloemen die het Pinksterfeest symboliseren:
Rode rozen en geel/oranje rozen en de Kniphofia of Vuurpijlen.
Zij verwijzen naar Heilige Geest die wordt uitgestort en de vuurtongen die op de hoofden van de apostelen verschenen, zodat zij konden spreken in alle talen.